Блог

Хрема при бременни жени и жени, които кърмят

Бременността е важен етап от живота на жената, през който здравето на растящия в нея плод става приоритет пред нейното собствено здраве. По време на вътреутробното развитие фетусът е най-уязвим на външни влияния, които включват както промените в здравословното състояние на майката, така и лекарствата, които тя приема. Поради това всеки новопоявил се симптом по време на бременността изисква специално внимание. Случва се обаче симптоми, привидно дължащи се на заболяване, да се окажат част от промените, настъпващи по време на бременността. Един от тях е хремата при бременни. Разбира се, причината за хремата може да е както инфекция на дихателните пътища (вируси, бактерии), дължаща се на понижения имунитет по време на бременността, така и алергия, дори ако такава не е била наблюдавана преди бременността. Но обикновено хремата при бременни или т.нар. "ринит на бременността" се дължи именно на промените, настъпващи в тялото по време на бременността.


Тялото на бременната жена търпи хормонални промени, произвежда се голямо количество от женския хормон естроген, който влияе върху централната нервна система, предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и повишава пропускливостта на съдовите стени, което води до оток, включително на лигавицата на носа.  Ето защо при бременните жени е характерен вазомоторният ринит. Интересно е, че това състояние на лигавицата на носа изчезва веднага след раждането, но не е препоръчително да се оставя нелекувано продъжително време. В действителност освен дискомфорт и нарушения на съня, отокът на носната лигавица води до намаляване на достъпа на кислород във всички органи и тъкани, включително плацентата, чрез която се храни плода. От друга страна, дишането през устата допринася за лесното проникване на бактерии и вируси в дихателните пътища на бременната жена и увеличава риска от остри респираторни инфекции.


Лечението на бременни жени изисква повишено внимание поради възможния опасен ефект на много лекарства върху развитието на плода. Например, не е желателно  съдосвиващите капки за нос да се прилагат при бременни жени. Ето защо лекарите препоръчват лечение на хрема при бременност чрез предпазващи методи, като прилагане на промивка на носа с морска вода.


За лечение и профилактика на хрема при бременни жени се препоръчва използване на природен спрей за нос. ДЕЛМАР СПРЕЙ ЗА НОСсъдържа изотоничен разтвор на морска вода, която действа внимателно и нежно, като почиства носната кухина от натрупания секрет и подпомага нормалното функциониране на лигавицата на носа. Микроелементите в състава на морската вода в ДЕЛМАР СПРЕЙ ЗА НОС подпомагат  предпазването от инфекциозни агенти, поради директния антисептичен ефект върху микроорганизмите, а също и чрез нормализиране на локалните защитни механизми. Морската вода в ДЕЛМАР СПРЕЙ ЗА НОС няма отрицателно въздействие върху организма на бъдещата майка и развитието на плода. 


При силно изразен оток на лигавицата на носа се препоръчва ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК, който е хипертоничен разтвор на морска вода и чрез осмотичното си действие изсмуква прекомерната течност от тъканите, намалява отока на носната лигавица и осигурява свободно дишане през носа. ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК ефективно почиства носа от излишния секрет, а минералите, съдържащи се в морската вода подпомагат защитата срещу проникването на патогени в лигавицата и подобрява физиологичното й състояние. ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК няма отрицателно въздействие върху организма на бъдещата майка и развитието на плода и може да се използва и в периода на кърмене.


ДЕЛМАР СПРЕЙ ЗА НОС
  • намалява контакта с патогените и намалява проявите на инфекцията
  • почиства носната кухина от прекомерни секрети и възстановява свободното дишане през носа
  • овлажнява и спомага за поддържане на физиологичните защитни свойства на носната лигавица
  • микроелементите в състава на спрея подобряват ресничестата покривка на носната лигавица и осигуряват защита срещу проникване на патогени в нея


ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК
  • намалява контакта с патогените и намалява проявите на инфекцията
  • почиства носната кухина от прекомерни секрети и възстановява свободното дишане през носа
  • намалява отока на лигавицата на носа - намалява количеството течност в лигавицата поради разликата в осмотичното налягане

Купи онлайн


Контакт с нас
Телефон: +359 2 974 3709
E-mail: delmar@delmar.bg