Детският организъм се характеризира със свое специфично устройство, което се различава от това на възрастния организъм. Детето не е просто умалено копие на възрастния – при него физиологичните процеси протичат по различен начин и с различен интензитет. Детският организъм реагира силно на промяна на външните фактори и има намалена устойчивост на влиянието им. Поради това, при различни заболявания децата не реагират като възрастни и това налага индивидуалния подход при лечението в детска възраст. Понякога и безобидна хрема може да се превърне в сериозно заболяване за едно дете.

Хремата или научно „ринит“ (Ринос – нос, ит – възпаление, т.е. – възпаление на носната лигавица) се появява в отговор на агресивното влияние на околната среда: алергени, замърсяване на въздуха, причинители на респираторни инфекции. Детският организъм може да реагира различно на тези влияния, понякога по-тежко от очакваното. Ето защо при децата често се наблюдава висока температура и общи прояви на интоксикация. Интензивната реакция при инфекция може да засегне всички основни системи на тялото – дихателната, сърдечно-съдовата, което може да повлияе развитието на детето.

При хрема един от основните симптоми е нарушение на свободното дишане през носа. Ако детето не диша през носа, то започва да диша активно през устата. Но устата не е устроена да изпълнява функциите, които изпълнява носната кухина: пречистване на вдишания въздух, затопляне и овлажняване. При вдишване през устата в дихателните пътища навлиза с висока скорост студен и сух въздух, което води до травмиране и изсушаване на лигавицата и нарушаване на бариерната й функция. Патогените се транспортират до по-дълбоките части на дихателната система, което причинява възпаление и развитие на най-честите усложнения на ринита – остри респираторни инфекции като тонзилит, фарингит, ангина, бронхит и пневмония. Ето защо лекарите препоръчват да се обърне особено внимание на свободното дишане през носа като се използва подходящ спрей при хрема.

Освен нарушението на свободното дишане през носа, хремата причинява и оток на носната лигавица. Когато набъбне носната лигавица се стеснява отворът на носните проходи и количеството вдишан въздух се намалява. Прекомерната секреция от носа при хрема още повече влошава състоянието. Продължителното ограничение на достъпа на достатъчно количество кислород в тялото създава „кислороден глад“ на клетките и органите, което се проявява в нарушение на техните функции, намалена способност за възстановяване и развитие. Това може да бъде потенциално опасно и особено вредно за мозъчните и кръвните клетки състояние при малките деца. Ето защо лекарите винаги обръщат особено внимание на деца с нарушено дишане през носа. Колкото е по-малко детето, толкова по-тежко понася отока на носната лигавица, което прави трудно храненето и нарушава съня.

Носната кухина е свързана  чрез специални тесни отвори със съседните кухини – синусите. При хрема, отокът на носната лигавица стеснява и дори затваря тези отвори към синусите и в тях започват да се натрупват секрети. Това създава благоприятни условия за растежа на бактерии, които могат да доведат до възпаление на синусите, състояние известно като синуит (синузит). Освен със синусите, носната кухина е свързана и с назофаринкса, в който се намира изходът на Евстахиевата тръба,  свързваща средното ухо и назофаринкса и регулираща налягането в средното ухо и тъпанчевата мембрана. При възрастни Евстахиевата тръба е тясна и дълга и е свързана към назофаринкса под ъгъл, който нормално възпрепятства попадане на патогени от назофаринкса в Евстахиевата тръба. При децата Евстахиевата тръба е къса и широка и се свързва с  назофаринкса под прав ъгъл, което улеснява проникването на патогени. Предвид тези анатомични характеристики, отокът на носната лигавица предизвиква оток на назофаринкса, което при възрастни провокира възпаление на Евстахиевата тръба, а при деца води до чести възпаления на средното ухо.

Продължителното (няколко месеца или година) нарушение на свободното дишане през носа при деца, както се случва при хроничния ринит, може да доведе до нарушение на нормалното формиране на лицевия скелет, в частност до промени в структурата на носната преграда.. Ето защо е важно да се поддържа свободното дишане през носа, а подходящите спрейове за нос, като Делмар, подпомагат този процес.