В днешно време с развитието на технологиите и увеличаващото се замърсяване на околната среда и най-вече на въздуха все повече и повече хора чувстват в по-голяма или в по-малка степен сухота на носната лигавица. Най-често тя се проявява с чувство на дискомфорт в носа, парене, сърбеж, запушване и може да бъде придружена от образуване на корички, които възпрепятстват свободното дишане и дори могат да наранят лигавицата.

На първо място причина може да бъде вдишаният сух въздух, породен от сух климат, климатик с недобре овлажнен въздух през лятото; отоплението в затворено помещение през зимата, както и прах и замърсяване на въздуха. Много често сухота се наблюдава и при прилагането на някои лекарства (антихистамини или съдосвиващи и кортикостероидни капки за нос) или при вдишване на горещ въздух – тютюнопушене, горещ климат, производство. Изсушаването на носната лигавица може да бъде признак и на общи заболявания (хроничен атрофичен ринит, респираторни инфекции, системни заболявания).

Носът е „входна врата“ за въздуха, който попада в нашите тела. Но въздухът около нас не е стерилен, а съдържа милиони бактерии и прахови частици, които са вредни за нас. Точно в носа се осъществява пречистването на въздуха и адаптирането му към дробовете ни с подходяща температура и влажност. Това се дължи на факта, че носната кухина е покрита със специален корпус – лигавица, която съответно отделя специален секрет. Секретът служи като защитно покритие и обгръща цялата повърхност на носа. Микроорганизмите и праховите частици, които попадат чрез вдишването в носа се задържат в секрета и по този начин не попадат в дихателните пътища и не причиняват вреда. Секретът също съдържа специфични фактори на имунитета, които предпазват от вируси и бактерии и ги унищожават. Ако лигавицата е суха и съответно не се произвежда достатъчно секрет, то естествената й бариерна функция също е нарушена. Това води до повишаване на честотата на дихателни инфекции, а също и възможна поява на кървене от носа. В допълнение, сухата лигавица лесно се травмира и през микрораничките може лесно да се инфектира. Ето защо е много важно да се поддържа влажността на лигавицатa, за да се запази защитната функция на носа. С използването на ДЕЛМАР носът получава подкрепа за своята дейност, възстановява се производството на секрет и се възстановява естествената защитна функция на лигавицата.

Основен подход за премахване на сухотата на лигавицата е поддържането на подходяща влажност на носната кухина. За тази цел на лигавицата се прилага овлажняване с изотоничен разтворДЕЛМАР е подходящ спрей за нос, който съдържа изотоничен разтвор на морска вода. Изотоничният разтвор съответства на солеността на течностите в тялото и поради това нежно почиства и овлажнява носната кухина и спомага за поддържане на нормалните функции на лигавицата. ДЕЛМАР изотоничен разтвор помага за нормализирането на производството на секрет и по този начин възстановява защитната бариера. Микроелементите в състава на спрея подобряват функционирането на ресничестата покривка на носната лигавица и защитават нея и параназалните синуси срещу проникване на патогенни бактерии и вируси.

ДЕЛМАР

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]