Хремата или „ринит“ (Ринос – нос, ит – възпаление т.е. – възпаление на носната лигавица) се появява в отговор на агресивното влияние на околната среда: алергени, замърсяване на въздуха, причинители на респираторни инфекции. При хрема един от основните симптоми е нарушение на свободното дишане през носа. Когато носът е запушен, човек започва да диша през устата. Но устата не е устроена да изпълнява функциите, които изпълнява носната кухина: пречистване на вдишания въздух, затопляне и овлажняване. При вдишване през устата в дихателните пътища навлиза с висока скорост студен и сух въздух, което води до травмиране и изсушаване на лигавицата и нарушава бариерната й функция. Патогените се транспортират до по-дълбоките части на дихателната система, което причинява възпаление и развитие на най-честите усложнения на ринита – остри респираторни инфекции като тонзилит, фарингит, ангина, бронхит и пневмония.

Носната кухина е свързана със специални тесни отвори със съседните кухини – синусите. При хрема, отокът на носната лигавица стеснява и дори затваря тези отвори към синусите и в тях започват да се натрупват секрети. Това създава благоприятни условия за растежа на бактерии, които могат да доведат до възпаление на синусите, известно още като синуит (синузит). Освен със синусите, носната кухина е свързана и с назофаринкса, в който се намира изходът на Евстахиевата тръба,  свързваща средното ухо и назофаринкса и регулираща налягането в средното ухо и тъпанчевата мембрана. При възрастни Евстахиевата тръба е тясна и дълга и е свързана към назофаринкса под ъгъл, който нормално възпрепятства попадане на патогени от назофаринкса в Евстахиевата тръба. Предвид тези анатомични характеристики, отокът на носната лигавица предизвиква оток на назофаринкса, което при възрастни провокира възпаление на Евстахиевата тръба.

Въздухът, който дишаме, за съжаление, не е стерилен. Освен кислорода, от който имаме нужда, за да живеем, ние вдишваме и много частици прах, бактерии и алергични агенти. При попадане в организма те могат да причинят различни нежелани процеси. Ето защо носът притежава механизми, които възпрепятстват попадането им в дихателната система. Отвътре той е покрит с лигавица, клетките на която имат ресничеста структура. Ресничките  се движат в определена посока и придвижват уловените от въздуха прахови частици към гърлото, като така почистват и защитават  лигавицата. Оптималните условия за правилното функциониране на ресничките са наличие на достатъчно влага и температура в носа около 28-33°С. При липса на влага или при температура 7-10°С ресничките не могат да се движат. Когато температурата на въздуха е по-ниска от телесната температура, това може да повреди лигавицата на дихателните пътища, причинявайки микропукнатини. Лигавицата е като бариера, която защитава срещу патогени, като им пречи да проникнат навътре и да причинят възпаление. Но ако лигавицата не е цяла и има микропукнатини, това са рани, през които е отворен пътят за възникване на инфекция и в последствие на заболяване.

В лигавицата има и още едни специални клетки – чашовидни (формата им наподобява чаша), които произвеждат слуз, покриваща цялата вътрешна повърхност на носа. При преминаване през носа праховите частици и другите елементи прилепват към тази „слузеста завеса“, а ресничките ги придвижват към гърлото и така не попадат в дихателните пътища и белите дробове. Трябва да се отбележи, че в носния секрет има фактори, формиращи локален имунитет (лизозим, лактоферин и антитела), които осигуряват неспецифични и специфични имунни защитни сили и унищожават бактериите и вирусите. Ако лигавицата не произвежда достатъчно секрет,  тя става суха, гола, започват различни патологични процеси, тъй като при липса на тази бариера патогенните организми и праховите частици свободно проникват навътре в дихателните пътища и предизвикват възпаление и заболявания. Доказано е, че около 3/4 от отделяния секрет осигурява овлажняване на вдишвания въздух, а останалата част – овлажняване на лигавицата и подобряване на функцията на ресничките. Сухият въздух, преминавайки с висока скорост през дихателните пътища, може да увреди лигавицата, създавайки опасност от инфекция. За да се запази правилното функциониране на дихателната система е изключително важно да се поддържа естественото физиологично състояние на носната лигавица. Най-лесно това може да се постигне чрез профилактика като се използват за почистване разтвори на морска вода.

Основният подход е да се поддържа подходяща влажност на носната кухина. За тази цел на лигавицата се прилага овлажняване с изотоничен разтворДЕЛМАР е подходящ спрей за нос, който съдържа изотоничен разтвор на морска вода. Изотоничният разтвор съответства на солеността на течностите в тялото и поради това нежно почиства и овлажнява носната кухина и спомага за поддържане на нормалното функциониране на лигавицата. ДЕЛМАР изотоничен разтвор помага за нормализирането на производството на секрет и по този начин възстановява  защитната бариера. Микроелементите в състава на спрея подобряват функционирането на ресничестата покривка на носната лигавица и защитават нея и параназалните синуси срещу проникване на патогенни бактерии и вируси.

ДЕЛМАР

Като се има предвид, че при хрема често основен проблем е подуването на лигавицата и недостиг на въздух при дишане през носа, в дългосрочен план използването на съдосвиващи лекарства не се препоръчва. ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК, чрез съдържащата се в него морска сол във висока концентрация, намалява подуването на лигавицата на носа чрез намаляване на количеството течност в тъканите на лигавицата чрез разлика в осмотичното налягане.

ДЕЛМАР ХИПЕРТОНИК

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]